Ma - Vr 10.00 - 18.00 | Za 12.00 - 17.00 | Zondag (op afspraak) +31 6 48384849

Acnétherapie

Acné

Acné is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Acne is een huidaandoening waarbij comedonen, pustels, papels en/of onderhuidse ontstekingen voorkomen. De acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. Het komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar. Het is een onschuldige aandoening, maar kan cosmetisch zeer storend zijn. Acne komt voor in verschillende specifieke vormen. Hieronder een samenvatting met de meest voorkomende vormen die binnen de huidtherapeutische praktijk te vinden zijn:

Dit is de meest voorkomende vorm van acné waarbij alle symptomen in mogelijk mildere vorm voorkomen. Ook wel bekend als ‘jeugdpuistjes’. Bij deze vorm van acné bevinden zich op de huid verschillende mee-eters en/of puistjes. De uiting hiervan is per persoon verschillend.
De comedonen, oftewel mee-eters, ontsieren je huid. De huid ziet er door de aanwezigheid van de vele talgophopingen, bobbelig en onregelmatig uit. Ondanks dat het ontstaan van ontstekingen niet is uitgesloten, komen puistjes bij deze vorm van acne vrijwel niet voor.
Hierbij zie je zeer heftige ontstekingen van de talgklieren, dat leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels, mogelijk diepe abcessen, open comedonen en grove littekens. Dit komt meestal voor op de rug, schouders of borst.
Een acnévorm die we ook wel ‘krab acné’ noemen. Deze vorm van acné bestaat niet zo zeer uit ontstekingen en puistjes maar kleine littekens. Meestal komt acné excoriée voor bij jonge meisjes en vrouwen.
Is een vorm van acné die vaak ontstaat bij vrouwen van 25 jaar of ouder, ook wel ‘volwassenacné’ genoemd. Bij deze acnésoort zijn er meer ontstekingen en puistjes aanwezig dan mee-eters. Dit komt meestal tot uiting op de onderste helft van het gezicht.
Bij deze vorm van acne komt de afwijking voor in de liezen en de oksels.

De behandeling

Tijdens een gratis intakegesprek van circa 30 minuten bekijkt de huidtherapeut je huid en worden je wensen en de mogelijkheden besproken. Dit is een uitgebreid gesprek waarbij u samen met de huidtherapeut uw huidprobleem en algemene gegevens bespreekt. Op basis hiervan geven we je de eerste tips en adviezen en maken we een plan op maat. Tevens heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen.

De huidtherapeut begint met het reinigen van uw gezicht. Nadat de huid is gereinigd, starten we met de behandeling. Er zijn zowel oppervlakkige als diepe peels. De huidtherapeut kiest de juiste methode voor uw behandeling tijdens het consult. De chemische peeling wordt met rustige bewegingen op de huid aangebracht. Dit wordt vaak ervaren als een (sterk) branderig gevoel. Zodra de huid ‘aangeeft’ dat het voldoende is, wordt de huid gekoeld. Na het koelen voelt de huid minder branderig aan. De behandeling duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Na de behandeling

Na de peeling kunt u verwachten dat er roodheid, schilfering en zwelling van de behandelde huidgebieden optreedt. Gedurende enkele weken kan de huid gespannen aanvoelen, dit kunt u verbeteren door het gebruik van hydraterende crèmes. De meeste peels zijn oppervlakkig daarvan gaat de huid weinig tot niet vervellen. U bent dus na een behandeling gewoon toonbaar en ziet er direct stralend en fris uit! Bij een diepe peeling ontstaat 1 tot 3 dagen na de behandeling afschilfering en droogheid. Dit kan gedurende 4 tot 10 dagen aanhouden. Veelal begint de schilfering rondom de mond, kaaklijn en wangen. Het vervelproces is een normale reactie van de huid, omdat de oude huidcellen loslaten en nieuwe huidcellen ervoor in de plaats komen. Het is belangrijk dat er niet wordt getrokken aan de losse velletjes, in verband met kans op littekens en pigmentvorming.

Aantal behandelingen

De meeste mensen zien al na de eerste behandeling dat de huid er stralender uitziet en beter aanvoelt. Voor een optimaal resultaat wordt de peelingen in een kuurverband aangeraden. Het is gebruikelijk dat er tussen de 3-6 behandelingen worden ingepland met tussenpozen van 2-4 weken, met de oppervlakkige peels in oplopende sterktes om de twee weken. Daarna zijn onderhuidse behandelingen aan te raden om de 4-6 weken. Overmatig zonlicht en roken hebben een nadelige invloed op het resultaat.

Bel nu voor een vrijblijvend en gratis intake huidanalyse
BEL NU

Thuisproducten

Om het gewenste resultaat sneller te kunnen bereiken en deze vervolgens te onderhouden zijn thuisproducten zeer belangrijk. Het gebruik van thuisproducten is al 70% van het te behalen resultaat. De meest geschikte huidverzorging bestaat uit een cleanser moisturizer en een SPF, met de juiste wetenschappelijk bewezen ingrediënten. Shary skin gebruikt de lijn van SkinCeuticals en Meditopics. Dit bevat geen parfumstoffen en parabenen. Tijdens het vrijblijvend consult wordt er een huidanalyse uitgevoerd, waarna er een gepast productadvies kan worden gegeven door de huidtherapeute.

Adviezen

Of je nu een peeling zelf thuis gebruikt of een professionele peeling laat doen, je kunt de hersteltijd van jouw huid nadien minimaliseren die uw huidtherapeut adviseert. Hieronder zijn belangrijke adviezen voor u genoteerd.

• Reinig 2 maal per dag het gezicht met de aanbevolen (thuis)producten.
• Was je gezicht met koud water. Warm of heet water kan de huid overprikkelen, terwijl koud water juist helpt om de huid te kalmeren na een peeling.
• Voorkom dat u zelf de plekjes openkrabt of uitknijpt, dit kan leiden tot verergering van de acné en zelfs littekens.
• Vermijdt overmatig reinigen met water/zeep/alcohol. Dit maakt dat de huid extra talg gaat produceren
• Let op bij het gebruik van cosmetica, u kunt het beste producten aanschaffen zonder parabenen, alcohol en parfum, dit beperkt de irritatie van de huid.
• Vermijdt 48 uur na behandeling intensieve trainingen, sauna’s en stoombaden. De verhoogde bloedcirculatie naar het gezicht kan zorgen voor tintelingen, jeuk, roodheid of andere onaangename bijwerkingen op de net gepeelde huid.
• Bescherm de huid na de behandeling en tijdens de gehele kuur goed tegen de zon met een SPF 30 of 50.
• Peelings zijn exfolianten op maximale sterkte, je hoeft binnen 3-4 dagen na je peeling geen aparte exfoliant (zoals een scrub, borstel of exfoliërende gezichtsreiniger) te gebruiken. Over-exfoliatie kan leiden tot meer roodheid of gevoeligheid, dus wacht hiermee tot je huid volledig hersteld is.
• Vermijdt gedurende het gehele behandelproces de zon(nebank. Gebruik dagelijks een zonbescherming met SPF30 of meer. Je huid is kwetsbaarder na een peeling, dus vermijd directe blootstelling aan de zon.
• Geadviseerd wordt 24 uur na de behandeling geen gezichtsmake-up te dragen, tenzij gebruik wordt gemaakt van de Oxygenetix of Lycogel foundation, verkrijgbaar in de kliniek, speciaal ontwikkeld om te dragen direct na gezichtsbehandelingen, welke op basis is van Aloë Vera.
• Zodra je huid na een peeling weer normaal aanvoelt, kun je je normale huidverzorgingsroutine weer hervatten.

Vergoeding

Veel behandelingen die de huidtherapeut uitvoert kunnen vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Er zijn diverse aanvullende zorgverzekeringen die een vergoeding bieden voor acnetherapie. Voor meer informatie over vergoedingen kan u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.